28 feb. 2013

Lite bilder från veckan

Slalom på friluftsdagen, härligt!

Glada miner i pulkabacken på friluftsdagen.

Fika, mysigt!

Fikabus

Lite köer i liften, men det funkade bra.


Idag, fredag, har eleverna fått göra svenskadiagnoser. Spännande och bra för att stämma av lite kunskapsmässigt.
Vad behöver vi träna mer på?

NTA
Ok, time flyes, som det heter. Snart dags för sportlov. Härligt!
Så om vi inte hörs imorrn önskar jag er en trevlig helg och ett härligt sportlov!
/Anna

27 feb. 2013

NTA-lådan del 2, algebra!

Vilken härlig dag vi har haft idag! Finväder och ensamma i backar och spår, riktigt lyxigt. Skönt med ett avbrott i skolarbetet och kul att få göra något annat en dag för eleverna. Och för oss lärare också såklart. Men nu ska det handla om matematiken istället för imorgon ska vi avsluta den här etappen med vår NTA-låda och därför vill jag visa lite vad vi gjort under de här veckorna. Jag måste säga att jag är så imponerad av fyrorna i det här arbetet. De har varit så engagerade och taggade och verkligen tagit sig an problemen och funderat tillsammans. Tänkt och tänkt tills de nästan blivit arga för att de inte orkar tänka mer. Det är så kul att se när de verkligen får tänka kring matten och prata med varandra, stöta och blöta och argumentera. Övertyga varandra om att den här lösningen måste funka. Men det är kanske inte så konstigt att man blir imponerad, fyrorna räknar ju numer med x! Men vi tar det från början...

I början av arbetet med lådan får eleverna sortera utefter olika egenskaper och lägga mönster. De använde ett särskilt diagram för att dela in föremålen och fick rita och skriva hur de gjort. Här är några exempel.


 







Efter detta gjorde vi en fördjupning om hur man kan sortera och presentera sin statistik med tabeller. Det kommer vi att använda när vi ska börja arbeta med tabeller och diagram nu efter sportlovet. Den fördjupningen tyckte de var riktigt kul och de gjorde undersökningar i klassen om favoritdjur och favoritfärger och liknande. Sedan fick de välja en tabell att presentera resultatet i. Det blev både stapeldiagram och cirkeldiagram. Här kommer lite bilder från de lektionerna:

                                                         Vilken är din favoritmat?


                                                   Fylla i svaren och sedan göra diagram...
                                                        Vilken är din favoritfärg?

Man sparar ju det bästa till sist så igår gjorde vi den sista utmaningen i lådan. Vi började med att göra den gemensamt i måndags. Eleverna får en problemuppgift att lösa som så småningom ska leda till en formel. Problemet lyder: 7 vuxna och 2 barn ska ta sig från ena sidan floden till den andra med hjälp av en båt. I båten kan det sitta 1 vuxen eller 1 barn eller 2 barn. Hur gör de för att ta sig över?
När de klurat ut det skulle de försöka komma fram till minsta antalet turer som krävdes för att alla skulle komma över (vilka diskussioner och vilket tankearbete, superkul!). De skulle skriva och rita hur de gjort och tillsammans försökte vi komma på hur man kunde skriva det på mattespråket.

                          Här ser vi floden och några av dom "vuxna" som åkt över till andra sidan.
 Här kommer båten (ett rött snöre som passagerarna fick ha runt sig).
                                                                     Yes, vi kom över!

 
                     Hur får vi över alla? Här får de prova själva med små gubbar och en ritad flod.

                                                   En skriver och en skjutsar båt...

 Hur skriver vi det här på mattespråket? Hur kan man visa hur många turer som krävs?

Det har vi pysslat med den här omgången. Imorn ska vi avsluta arbetet och efter lovet ska det här få leda oss vidare in på tabeller och diagram. Men först tar vi ett sportlov! Hoppas ni får ett riktigt skönt sådant alla fyror och familjer!

15 feb. 2013

Lässtrategier

Vi jobbar vidare mot att bli expertläsare. Med hjälp av olika övningar vill jag få eleverna (läsarna) att vara aktiv såväl före, som under och efter läsningen. Den här veckan har vi provat en typ av "läslogg", efter tystläsningsstunden.
Genom att välja ett "citat" ur stycket/kapitlet de just läst och sedan reflektera över det, få jag se lite hur de tänker kring det som de läser. Väldigt spännande och intressant!

Mitt mål är att eleverna innan de slutar fyran ska vara trygg i en forskningsbaserad modell som främjar läsförståelse, RT (Reciprocal Teaching). Googla gärna :-)




Annars avslutade vi en händelserik vecka med att ha lite Fredagsmys (Io). Eleverna har infört "Roliga kvarten". Så idag bjöds det på sång, dans och teater innan vi gick hem. Väldigt roligt!





Trevlig helg!
Anna

12 feb. 2013

Vi är igång med Mönster och Algebra!







Nu har vi äntligen dragit igång arbetet med vår NTA-låda! NTA står för Natur och Teknik för Alla och det är ju något som är viktigt för oss på skolan, eftersom vi har vår naturvetenskapliga inriktning. De här lådorna finns i både matematik och NO och 4:orna känner igen arbetssättet från åk 3, när det arbetade med samma typ av låda men då var temat ett annat, nämligen "Från frö till frö". Temat i den här lådan är "Mönster och algebra". Redan där gav lådan upphov till frågor och diskussioner kring vad mönster och algebra är och när man kan använda det i verkligheten. Jag var imponerad av alla frågor och svar som dök upp och elevernas förmåga att förklara för varandra!



I torsdags började vi med att "känna på" lådan lite.Vi kollade vad som fanns och alla fick klämma och känna och leka av sig lite inför temat. Igår körde vi igång på riktigt med den första utmaningen: "Sortera fritt". Eleverna jobbar i par för att kunna diskutera och lösa problem tillsammans. I slutet av varje pass dokumenterar vi vad vi jobbat med och reflekterar tillsammans kring utmaningen. Helt underbart att se den entusiasm som kommer fram när dom får hålla på med praktiskt material, pyssla och komma på lösningar tillsammans. Alla var engagerade och försökte hitta flera olika sätt att sortera på. Nästa vecka fortsätter vi med utmaning två som jag tror kommer bli lite klurigare. Ska bli kul att se hur de löser den!







                                          Vad lägger de här killarna för geometrisk figur?


Vi började med att kolla på "Fem myrors" klassiska sorteringslek: "Vem ska bort?" med Brasse. Och fyrorna är ju kluriga, de kom på massor av smarta anledningar till vem som skulle bort.

 I den första utmaningen; "Sortera fritt", skulle eleverna komma på tre sätt att sortera de olika sakerna i lådan på. "Vi sorterade efter vilket djur som var snabbast", "Vi kollade på materialet", "Vi sorterade efter färg" och "Vi sorterade efter vilka som hade horn" var några av kommentarerna under lektionen...


                                                          Sortering efter material.

                                                                       Färgsortering.




                                                 Sortering efter ljusstyrka på bönorna.


 Två gula djur kan ju ligga i en egen hög och två andra gula djur i en annan hög, i alla fall om de är av olika sort.
En väldigt viktig del är att dokumentera det man gjort på flera olika sätt. Att både använda bild och ord för att förklara är en bra väg att gå, här ser vi två koncentrerade killar som sammanfattar dagens jobb!

8 feb. 2013

Faktatexter

Nu har vi jobbat med faktatexter i snart två veckor. Vi har tittat på texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.
Eleverna har fått, utifrån faktaböcker, skrivit egna faktatexter som vi småningom ska redovisa för varandra. Ett bra tillfälle att träna på retorik. Till veckan ska det renskrivas och eleverna ska fundera ut hur de vill redovisa. Spännande!

Uppgiften





























Trevlig helg!
Anna