22 apr. 2013

Geometri och utematte!

Nu har vi startat med området Geometri! Vi mäter, kollar figurer, räknar omkrets och lär oss nya ord! Geometri betyder ju "mäta jorden" och det är precis det vi har gjort idag när vi har haft årets första utematte i solen. Vi har ritat rektanglar, letat klot och mätt träd med omkrets och en massa annat. Jätteduktiga och engagerade elever som jobbade på bra med uppgifterna två och två. Här ser ni lite bilder från dagen.


 Bra att ha en kompis att "skriva på".


 Vi använde snören som var en meter långa, bra att öva på att uppskatta längden och lista ut hur man kan mäta kortare längder. 




 Vilken omkrets har stubben om jag har delat snöret 6 gånger och då räcker det precis runt? Kluriga frågor...

 Här har killarna hittat ett naturligt klot! Viktigt att dokumentera det man gjort också, tur att det finns kompisar i närheten.

 Hur många barr går det på en meter?


 Samarbete!

 Här mäts det sträckor och rektanglar...
 Hur långt är 7 dm?
 "Rita en rektangel med omkretsen 4 meter" var uppgiften. Här ser ni två tjejer som fixade det galant.

Bra jobbat alla fyror!
// Anna-Lotta

20 apr. 2013

Kraftverk

NO lektionerna har de senaste veckorna handlat om kraftverk. Spännande att fundera var vår energi kommer ifrån. Vad skiljer dem åt? Hur fungerar de?
I onsdags var det dags för redovisning. Först i tvärgrupper, eleverna använde sina faktakort som de gjort, olika kraftverk var representerad. Sedan var det dags att fundera och ta ställning. Med hjälp av en 4-hörn-övning där eleverna fick ställa sig i det hörn som representerade det alternativ som de tyckte Sverige skulle satsa på i framtiden. Vilket kraftverk vann?



11 apr. 2013

Skapande av texter där ord och bild samspelar

Denna vecka har vi fortsatt vårt arbete med att skriva texter. Parallellt med vårt skapande av självbiografier ("Boken om mig själv") ska vi nu återigen skriva berättelser. Men nu är eleverna redo att ta det till nästa nivå, så vi hoppade från level 2 till level 5 :-)

Denna gång är det stort fokus på förarbetet, samt själva skrivprocessen. Redan innan de börjar skriva ska de ha klart för sig hur berättelsens inledning, handling och avslut ska vara.
- Vad vill du berätta? (Händelser, platser, byggnader, personer)
- Vad vill du förmedla? (vilken genre)

Eleverna ska under sin skrivprocess ta hjälp av sina klasskamrater.
Högläsa för varandra, diskutera och jämföra för att kunna utveckla sin berättelse. Det viktiga är att eleverna högläser sin berättelse med pennan i hand. De markerar i texten med ett kryss när de fastnar. En väldigt bra strategi för att upptäcka krånglerier i det de har skrivit.
Att läsa en text med...
-många upprepningar
-bortglömda punkter
-meningsbyggnadsfel
...är svårt. Det märker eleverna snabbt.

Pennan i hand när man läser äger!


Dags att planer sin text, "tankekarta" är ett bra hjälpmedel.





Här hjälper eleverna varandra med tips och konstruktiv kritik.


Trevlig helg,
om vi inte hörs imorgon...
/Anna