1 feb. 2013

Tabelltankar!

Tabelltankar i flera olika bemärkelser, vi både tankar i oss nya tabeller och tänker högt om dem.
Sist ut är 9:ans tabell som är läxan till nästa torsdag (v.6). Superbra jobbat med 7:ans tabell alla fyror, måste jag tillägga, strålande resultat! 9:ans tabell gick vi som sagt igenom idag. Det var många som hade egna knep och tankar för att lära sig och komma ihåg 9:ans tabell så då passade vi på att lära av varandra. Här visar några av fyrorna i IO hur man kan tänka. Hanna hade till och med en liten berättelse till sitt knep, kul!






Några av er kände att ni ville skriva ner knepen, men vi hann inte riktigt med det. Så här är en kort sammanfattning av det vi pratade om idag:

* Ett av knepen var att man kan använda sig av 10:ans tabell. Man kan tänka 10 * 4 istället för 9 * 4. Det blir 40. Men då måste man ta bort 4, eftersom man bara skulle ta 9 st 4:or och man tog 10 st 4 :or. 40 - 4 = 36.

* Ett annat knep var att använda fingrarna. Man sätter händerna på bordet med handflatorna nedåt och tänker att varje finger är en siffra 1 -10, där 1 är lillfingret längst till vänster och 10 är lillfingret längst till höger. Sedan viker man undan det finger man ska ta gånger 9. Ska man ta 4*9 så tar man bort det 4:e fingret (pekfingret på vänster hand). De fingrar som är till vänster är då tiotalen (3st) och fingrarna till höger om det 4:e fingret är entalen (6 st). Alltså 36.

* Ytterligare ett knep var att tänka att om man börjar med 1*9 = 09 så ökar tiotalen med 1 och entalen minskar med ett för varje steg man går i tabellen. 1*9 = 9, 2*9 = 18, 3*9 = 27 osv.

Vi sjunger ju tabellerna en hel del också, som här till exempel:



Det här kapitlet har inneburit mycket arbete i matteboken. Kul tycker vissa, inte lika roligt tycker andra. Snart börjar vi däremot med en av våra NTA-lådor så nu är det praktisk matte med mönster och algebra på ingång!
Trevlig helg!
Anna-Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar